Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / За директори / Правителството предлага увеличение на минималната работна заплата на 933 лв. от догодина

Правителството предлага увеличение на минималната работна заплата на 933 лв. от догодина
Министерски съвет публикува за обществено обсъждане проект на Постановление за определяне на размера на минималната работна заплата за страната за 2024 г.

Правителството предлага увеличение на минималната заплата на 933 лв. от догодина

Правителството предлага минималната брутна работна заплата да стане 933 лв. от началото на 2024 г. вместо досегашните 780 лв. Предложението е заложено в проекта на Постановление за определяне на размера на минималната работна заплата за страната за 2024 г., публикувано за обществено обсъждане.

Предложението е обвързано с приетия Механизъм, обвързващ долния праг на заплатите със средната заплата в страната, и е най-високото еднократно повишение за последното десетилетие.

С промените в Кодекса на труда, приети през февруари 2023 г., минималната заплата за всяка следващата година ще се определя от Министерския съвет до 1 септември като 50% от средната брутна заплата за период, обхващащ втората половина на предходната година и първата на настоящата.

В мотивите, заложени към проекта, се посочва, че новият размер на минималната работна заплата ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, за реализиране и задържане на най-нискодоходната част от работната сила на българския трудов пазар, за повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите, за намаляване на подоходното неравенство и още.

Източник: www.mlsp.government.bg