Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / За учители / ЮНЕСКО публикува насоки за използване на генеративен изкуствен интелект (GenAI) за образованието

ЮНЕСКО публикува насоки за използване на генеративен изкуствен интелект (GenAI) за образованието

ЮНЕСКО публикува насоки за използване на генеративен изкуствен интелект (GenAI) за образованието

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО,  публикува първите си насоки за използване на генеративен изкуствен интелект (GenAI) за образованието.

В доклада от 64 страници организацията подчертава необходимостта от одобрени от правителствата из целия свят учебни програми за AI за училищно и професионалното образование и обучение. Според представените насоки ChatGPT се е превърнал в най-бързо развиващото се приложение в света до момента, което намира широко приложение и в работата на учениците, тъй като може да генерира от литературни есета до математически изчисления само с няколко реда команди.

Насоките се стремят да съобразят скоростта на трансформация на образователната система със скоростта на промяната в технологиите. Според препоръките правителствата и училищата интегрират в работата си непозната технология, която дори водещите технолози не твърдят, че разбират напълно.

Докладът препоръчва доставчиците на генеративен AI да носят отговорност за осигуряване на придържане към основните ценности и законни цели, зачитане на интелектуалната собственост и спазване на етичните практики като същевременно предотвратяват разпространението на дезинформация и реч на омразата.

Организацията също така призовава за превенция на генеративен AI, когато това би лишило учащите се от възможности да развиват когнитивни способности и социални умения чрез наблюдения на реалния свят, емпирични практики като експерименти, дискусии с други хора и независими логически разсъждения.

Според насоките оповаването на такива програми, а не на учителите, може да повлияе на емоционалното благополучие и развитие на децата и да ги направи уязвими към манипулации. Освен огромна възможност за човешкото развитие, генеративният изкуствен интелект (GenAI) може да причини и вреди, изтъкват от организацията.

Към настоящия момент регулации на GenAI са предприели в Китай. Очаква се Европейският съюз да публикува Закона за изкуствения интелект по-късно тази година. Националните законодателства на държавите членки изостават в изготвянето на свои закони за генеративния изкуствен интелект.

Може да се запознаете с пълния текст на насоките на ЮНЕСКО за използване на генеративен изкуствен интелект (GenAI) за образованието ТУК.

 

Източник: www.unesco.org