Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / За учители / Защо е важно децата да играят?

Защо е важно децата да играят?

Защо е важно децата да играят?

Искате детето Ви да придобие нови качества и да развие ценни умения? Тогава му позволете да играе.

Игрите не просто са приятно развлечение. Те помогат на децата да се развиват и подготвят за живота. Независимо дали играете настолни игри вкъщи, или предпочитате да поиграете на открито, плюсовете са много.

Но какви точно са ползите за Вашето дете? Нека Ви покажем с няколко примера:

  • Постоянство и практика

Всички знаем, че резултатите идват с практиката. Колкото повече правим едно нещо, толкова по-добри ставаме по отношение на него. Играейки игри, децата неусетно повтарят едни и същи действия отново и отново, докато не станат добри в тях. Много от нашите любими хобита и интереси са се формирали още в детска възраст. И колкото повече се развиваме, толкова повече удоволствие ни носят те. Игрите помагат значително и за увереността –  когато детето започне да подобрява своите умения, се увеличава и желанието му за нови активности.

  • Социални умения

Още в детството си започваме да развиваме социални умения, като тяхното формиране продължава чак до зряла възраст. Ние изграждаме своя характер и разбирането си за света чрез общуването ни с околните. Игрите предоставят на децата възможността да комуникират с връстниците си по уникален начин.

  • Спортменски дух

Не победата е важна, а участието. Докато играят различни игри, децата се учат не само как да печелят, но и как да губят. Загубата не трябва да идва с извинения и победата не трябва да води до самохвалство. Важно е децата да разберат, че преживяването от играта е по-важно от резултата.

  • Игрите и думите

Игрите като Скрабъл и Бесеница са чудесно решение за подобряване на правописа. Образователните бордови игри са лесен начин, чрез който децата да научат основни правила в българския език и да подобрят речта си. Те помагат на малчуганите да се справят по-добре в класната стая и ги мотивира да учат в час по БЕЛ.

  • Игрите и числата

Игрите с букви не са единственото образователно забавление. Активностите с числа също може да се превърнат в любимо занимание на малчуганите. Играейки с числа, децата започват да възприемат математиката по интересен и забавен начин. В дългосрочен план това намалява затрудненията им по този „сложен“ предмет.

  • Лидерство

Игрите помагат на децата да открият и развият своята увереност. Някои деца са лидери по природа и участието в екипни игри е чудесен начин да разкриете тази много ценна черта у тях. Оставете малчуганите да разучават правилата на играта, да вдъхновяват приятелите си или да създават стратегии за победа, за да развият лидерските си способности.

  • Намиране на решения

Всички наши любими игри ни поставят пред предизвикателства, които трябва да преодолеем. Игрите учат децата да се адаптират към различни условия. Това е от изключителна важност и безспорно ще им помогне да се справят с трудностите в живота.

И най-важното правило – когато децата започнат да Ви побеждават, не забравяйте, че победата не е най-важна. Наслаждавайте се на безценното време, което прекарвате със своите малчугани.

 

Може да намерите повече информация по темата в изданието:

Уча. Мога. Знам – Игри в подкрепа на развитието