Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / За директори / Омбудсманът с предложение за явяване на „поправителен“ след незадоволителни резултати от матура

Омбудсманът с предложение за явяване на „поправителен“ след незадоволителни резултати от матура

Премахване на термин: Омбудсманът с предложение за явяване на „поправителен“ след незадоволителни резултати от матура Омбудсманът с предложение за явяване на „поправителен“ след незадоволителни резултати от матура

Диана Ковачева, омбудсманът на Република България, предлага да се даде още една възможност за явяване на матура, ако ученик има нисък резултат и иска да го повиши. За целта от институцията внасят искания за промени в ЗПУО.

Предложението е разгледано на заседание на Парламентарната комисия по образование и наука. С проекта се цели създаването на нова алинея към чл. 132 от ЗПУО, която да позволи на учениците с незадоволителна оценка от държавен зрелостен изпит да се явят еднократно и в рамките на не по-късно от една година на нов изпит в същото училище. Новата оценка, ако е по-висока, е предложено да се вписва в удостоверението на зрелостника.

Жалби от родители и ученици към омбудсмана са провокирали действията в посока даване на втори шанс на гимназистите. В жалбите се изтъкват случаи, при които ученици са неразположени в изпитния ден – заради болест или по други причини, което води до незадоволителен резултат. Според Диана Ковачева резултатите от ДЗИ са от голямо значение за бъдещото развитие на учениците (при кандидатстване във ВУЗ), затова и трябва да се даде възможност за „поправителен“ изпит.