Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / Интересно / Наградиха победителите в конкурса на Национален клуб „Родолюбие“

Наградиха победителите в конкурса на Национален клуб „Родолюбие“

Наградиха победителите в конкурса на Национален клуб „Родолюбие“

„Аз разбирам света като поле за културно съревнование на народите“ – фраза, изпълнена с огромен смисъл и значение, принадлежаща на Гоце Делчев, бе мотото на тазгодишното 30-то юбилейно издание на конкурса на Национален клуб „Родолюбие“.

В Националния военно-исторически музей в София д.ик.н. Янка Такева, председател на НК „Родолюбие“ и СБУ, и Мария Гайдарова, зам.- министър на образованието и науката, наградиха отличените ученици и учители в конкурса.

Участниците се състезаваха в 3 възрастови групи – от пети до седми клас, от осми до десети клас и от единадесети и дванадесети клас. Учениците имаха възможност да изберат в какъв формат да представят разработки – презентация, реферат или есе. Сред основните тематични акценти на конкурса бяха културното наследство на българските земи, борбата на българите за обединение след Берлинския конгрес, личната история на семейството, националната идентичност и общочовешките ценности.

Учителите пък взеха участие в конкурса на тема „Мисия учител“, където споделяха педагогически опит чрез презентации, филми и интерактивни уроци по история на България.

Патронът на тазгодишния конкурс бе Гоце Делчев – поредният голям пример от българската история за саможертва, родолюбие, съпричастност и взаимопомощ. Той остава в народната памет като „македонският Левски“ –  изявен учител, революционер, един от водачите на Македоно-одринското революционно движение, целящо обединение на българите в свободна България.