Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / За учители / Как да възпитаваме интерес към четенето у учениците?

Как да възпитаваме интерес към четенето у учениците?

Възпитаването на любов към четенето у учениците подобрява академичните резултати и насърчава ученето през целия живот. Всеки учител се старае да насърчи възпитаниците си да четат повече, но как да направи това по възможно най-лесния и приятен начин?

Представяме Ви няколко съвета, които ще Ви помогнат да развиете въображението, мирогледа и общата култура на учениците си:

  • Четете

Макар да е толкова очевидна, първата стъпка е и изключително важна. Ако искате да насърчавате децата да четат, то и Вие трябва да го правите – за удоволствие, за информация, за даване на инструкции, за общуване с другите и т.н.

  • Споделяйте опита си от четенето

Споделяйте опита от прочетеното с колеги, приятели и ученици. Разкажете им какво сте чели, какво сте научили или какво препоръчвате. Помогнете на децата да видят какво прави един читател – това може да се изрази в споделяне как нямате търпение да дойдат почивните дни, за да се отдадете на любимо четиво или да им прочетете откъс от книгата, която скоро Ви е впечатлила.

  • Направете четенето социално събитие

Може да стартирате клуб на книгата в класната стая, за да насърчите дискусиите за четене сред учениците и да изградите общност, обединена около книгите. Друга подходяща идея е да инициирате четене с партньори – групирайте учениците си така, че да четат и обсъждат книги заедно.

  • Инициирайте книжни дневни екскурзии

Това е още един начин да направите четенето социално и вълнуващо. Посетете местната библиотека, университетска библиотека или книжарница. Покажете им колко е вълнуващо да бъдат заобиколени от хиляди книги, да се докоснат до страниците им, да видят разнообразието от четива, да се информират за различните книжни формати и използвани хартии.

  • Празнувайте постиженията в четенето

Не на последно място – отбелязвайте постиженията на учениците си в четенето! Организирайте им предизвикателства с цели и награди, за да ги мотивирате да надскочат себе си в четенето. Може да отбелязвате важните им постижения с грамоти или малки награди.