Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / За учители / 5 стъпки за справяне с професионалното прегаряне

5 стъпки за справяне с професионалното прегаряне

Бърнаутът е сериозен проблем, който в последните години засяга все по-голяма част от съвременните педагози. Натоварващото ежедневие, комплексните изисквания към образованието, както и липсата на подходящи механизми за подкрепа може да доведат до професионално прегряване и загуба на мотивация. Въпреки това справянето с учителския бърнаут е възможно чрез прилагане на конкретни стратегии и промени в ежедневието. В тази статия ще разгледаме някои от ключовите стъпки, които може да помогнат на учителите да се справят с бърнаута.

  1. Забавлявайте се ежедневно с учениците си

Споделяйте вицове, кратки истории, пъзели, главоблъсканици и др. Тези дейности поддържат интереса както за Вас, така и за учениците Ви. Те отнемат малко време и лесно може да бъдат приспособени към ежедневните теми.

  1. Погрижете се за здравето си

Физическото състояние влияе пряко на емоциите, затова е необходимо ежедневно да отделяте време за себе си. Дори незначителните за Вас дейности като пропускане на обяд или вечеря не влияят добре на общото Ви благосъстояние. Инвестирайте в чифт удобни обувки, които ще Ви подпомогнат в дългите работни часове. Не пропускайте и леките физически упражнения – дори с обикновените лицеви опори ще укрепите корема, гърба и ръцете и ще поддържате тонус през целия ден.

  1. Всеки ден учете нещо ново и го споделяйте с учениците Ви

Ученето на нови неща на ежедневна база стимулира мозъка Ви, поддържайки го активен. Този процес разширява хоризонтите Ви, надгражда опита Ви и може да Ви помогне да обогатите ежедневието си със свежи идеи и възможности за развитие, независимо дали ще изберете да прочетете нова книга или ще изгледате лекция на TED.

  1. Помогнете на колега

Споделяйте опита си с колеги на живо или онлайн. Бъдете активни във Вашата образователна институция, станете ментор на млад учител или дори отделяйте време да отговорите на въпроси от Ваши колеги в онлайн пространството. Всички тези стъпки ще Ви помогнат да изградите нови социални връзки, ще намалят чувството Ви за изолация и ще повишат цялостната Ви удовлетвореност от работата.

  1. Зарадвайте някого

Обадете се на даден родител и му кажете колко добър ученик е неговото дете. Хвалете учениците си с обучителни затруднения и искрено ги насърчавайте, когато имат успехи. Изказвайте също благодарности към колегите си, като ги прегърнете или им подарите скромен подарък – всеки обича да се чувства ценен и специален.

 

Източник: www.edutopia.org