Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / Интересно / Открийте петте най-красиви коледни базара в Европа

Открийте петте най-красиви коледни базара в Европа

Остават само няколко седмици до Коледа, а приготовленията за празниците са в разгара си. Какъв по-добър начин да се потопите в празничния дух от посещението на коледен базар! В тази статия ще Ви заведем на виртуална разходка из най-красивите коледни базари в Европа. Настанете се удобно, вземете чаша топло какао и се впуснете в магията на празника:

  1. Прага – Чехия

Сградите от 15-и век на площада в Стария град на Прага са вълшебни сами по себе си, но по това време на годината има още много неща, които може да видите, освен забележителната архитектура. Коледните базари се състоят от ярко украсени дървени къщички, където може да опитате вкусни храни като пражка шунка (Pražská Šunka), наденички на скара (klobása) и сладки кнедли (sladké knedlíky) и да се стоплите с горещ шоколад или чаша грог (състои се от ром, вода, лимон и захар).

 

  1. Брюксел – Белгия

В столицата на Белгия може да откриете единствения по рода си фестивал и коледен базар в едно! Коледният базар „Зимни чудеса“ е един от най-популярните в Европа, оборудван с 250 дървени къщички, в които ще откриете уникални деликатеси като пушена на открит огън сьомга и Глювайн – немският еквивалент на топъл яйчен коняк. Този коледен базар предлага също така виенско колело, въртележки, ледена пързалка, звуково и светлинно шоу, високотехнологична 360° инсталация и множество различни концерти и събития.

  1. Берлин – Германия

Ако търсите разнообразие, Берлин е точното място за вас! С над 70 базара, от които можете да избирате, има по нещо за всеки вкус. Съществува дори ежегоден коледен базар за кучета! Най-големият базар се намира в стария град Шпандау, историческо предградие в западната част на Берлин. Ако търсите традиционно коледно немско преживяване, разгледайте „Гендарменмаркт“ – там посетителите може да се насладят на безброй дървени колиби с наденички, греяно вино и джинджифилов хляб, вечерни концерти и страхотни подаръци.

  1. Виена – Австрия

Във Виена любителите на Коледа може да разгледат 14 коледни базара, разположени из целия град. За по-традиционен коледен базар се счита този, разположен до двореца „Шьонбрун“ и коледното село около площад  „Мария Тереза“. За да опитате традиционната кухня, разходете се до т. нар. „Базар на удоволствията“ до Операта и завършете приключението с пързаляне с кънки на лед на площад „Ратхаусплац“ край кметството на Виена.

  1. Будапеща – Унгария

Разпалвайки празничния дух в началото на ноември, Будапеща наистина е вълшебна по това време от годината! Всяка вечер върху базиликата „Свети Стефан“ се прожектират религиозни сцени и празнични истории в необикновено светлинно шоу. Тук може да откриете и около 160 сергии, на които се продават редица унгарски деликатеси като коминната торта (kürtőskalács) и супа гулаш в хлебна купа. За малките посетители е осигурена ледена пързалка.

Източник: https://erasplus.com/