Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / Интересно / Най-щастливите страни през 2023 г.

Най-щастливите страни през 2023 г.

Най-щастливите страни през 2023 г.

Щастието е субективна емоция, която е трудно да се класифицира количествено, но всяка година Световният доклад за щастието се опитва да направи точно това, като класира страните въз основа на техните нива на щастие.

Докладът взима под внимание различни фактори като продължителността на живота, здравословния начин на живот, брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в съответната държава, социалната подкрепа, нивото на корупция, щедростта в общността и свободата на гражданите да вземат ключови решения в живота.

Финландия се нарежда на върха на световната класация по щастие за шеста поредна година. Скандинавската държава е известна с високия жизнен стандарт, социалната справедливост и доброто благосъстояние на своите граждани.

Но добрата новина не е само за скандинавците. Според данните за 2023 година България се изкачва с 8 места и вече се нарежда на 77ма позиция, в сравнение с 85-ото място през 2022 година.

Има причина за оптимизъм и на световно равнище, тъй като нивото на доброжелателност е около 25% по-високо от преди пандемията. Докладът отбелязва, че глобалното щастие не е пострадало заради COVID-19, като оценките на живота от 2020 г. до 2022 г. са „забележително устойчиви“.

Докладът изтъква, че целта на всяка институция трябва да допринася възможно най-много за благосъстоянието на хората.

Най-щастливите страни в света според Доклада за световното щастие за 2023 г. са:

  1. Финландия
  2. Дания
  3. Исландия
  4. Израел
  5. Холандия
  6. Швеция
  7. Норвегия
  8. Швейцария
  9. Люксембург
  10. Нова Зеландия

Топ 10 на най-щастливите държави в света споделят няколко общи характеристики като силно развито чувство за общност, високо ниво на доверие и добър баланс между работата и личния живот. Тези фактори допринасят за високото качество на живот и чувството за благополучие на техните граждани.