Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / Интересно / 7 съвета за успешен първи учебен ден

7 съвета за успешен първи учебен ден

Наближава така дългоочакваният от много учители, родители и ученици момент – началото на новата учебна година. Независимо дали преподавате от години или сте нови в професията, е възможно да изпитате смесени чувства на вълнение и страх от този ден.

 

По този повод решихме да споделим с Вас 7 съвета, които могат помогнат да направите добро първо впечатление през първия учебен ден:

 

1. Бъдете усмихнати. Познайте какво? Можете дори да се смеете, ако искате. Позволете на учениците си да разберат, че сте човек и имате емоции.

 

2. Ако обичате да се обличате по-официално за специални поводи, направете го. Няма нищо лошо в това да изглеждате добре още на първия ден!

 

3. Бъдете подготвени. Отговорете си на организационните въпроси преди децата да влязат в класната стая: Как ще настаните учениците си по чиновете? Кой до кого ще седи? Какви отговорности ще имат? Как ще изградите позитивна класна стая? Помислете за всички тези „малки неща“, които стават „големи“, когато влязат над 20 ученика в класната стая за първи път.

 

4. Определете своите очаквания. Важно е учениците да знаят какво ще очаквате от тях през учебната година. Независимо дали предпочитате да създадете правилата сами или да оставите учениците да ги разработят, направете го още на първия учебен ден. След като ги уточните, може да направите плакати, които да поставите на стената.

 

5. Помислете как ще се справите с проблемните ситуации. Обикновено първите учебни дни са изпълнени с позитивна енергия. Все пак е важно да имате план, в случай, че нещата „се обърнат с главата надолу“. Може да разгледате предварително различни онлайн инструменти за управление на поведението.

 

6. Имайте план за деня. Може да използвате деня, за да се опознаете със своите ученици. Измислете игри, с които да научите различни факти за тях. Дайте им възможност и те да опознаят Вас. Ако искате да въведете различни дигитални средства във Вашата класна стая, първия ден е подходящ за това.

 

7. Не съдете. Ако сте преподавали на същия клас и предходната година, не съдете за своите ученици според тяхното поведение в миналото. Всеки заслужава втори шанс. Потърсете индивидуален подход към всяко дете.

 

След края на първия учебен ден останалата част от годината е пред вас. Дори първият учебен ден да не е отговорил на Вашите очаквания, ще имате много възможности за изграждане на позитивна класна стая и сближаване с Вашите ученици.