Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
РААБЕ България / Новини / Интересно / Българското училище в Прага ще отбележи своята 75-годишнина

Българското училище в Прага ще отбележи своята 75-годишнина

Българското училище в Прага ще отбележи своята 75-годишнина

През месец март българското средно училище в гр. Прага, Чехия – „Д-р Петър Берон“ ще отбележи своя 75-годишен юбилей. От образователната институция подготвят редица дейности за отбелязване на годишнината.

По повод предстоящите официални чествания образователната институция е открила инициатива за събиране на финансови средства за празника. Всеки желаещ може да подпомогне училището за осъществяване на празничната му програма, а повече информация и данни за дарителската банкова сметка за набиране на средствата може да бъде открита в официалния сайт на институцията.

Училището е открито през далечната 1948 г. в Прага с решение на Министерството на народната просвета.  През годините на своето съществуване то се развива с динамични темпове – бързо нараства броят на учениците, което води и до нужда от педагогически специалисти. Развива се и материалната база – към настоящия момент разполага и със собствено общежитие. Открита е и богата библиотека, която да отговори на нуждите на българските ученици.

1991 година бележи спирането на финансовата издръжка на училището от българска страна, но благодарение на бързата реакция на местната общност българи, през септември същата година школото отново отваря врати. От 1996 г. патрон на институцията става д-р Петър Берон, а от 2006 г. се помещава в нова сграда в една от най-красивите части на чешката столица.

В навечерието на своята годишнина училището се гордее със срок на обучение от 12 години и с профил „Технологичен – Туризъм“. Негови възпитаници са редица даровити българчета като Денис Пейчев, който през настоящата година грабна индивидуална награда за най-добър играч в мач от Световното първенство за младежи по хокей на лед до 20 години в гр. Истанбул.